Skąd ta rozbie rozbieżność w cenach przegladu w ASO?
Dziś wykonałem kilka telefonów w sprawie przeglądu po 15 tys km i co ustaliłem:
przeglądy
- AURO WIMAR MODLIŃSKA 550-608 PLN (ale dokładni he he)
- AUTO WIMAR CENTRUM 600 PLN
- SINCLAN GROCHOWSKA 450 -480PLN
- SINCLAN ZAKRĘT 400-500 PLN (w zależności od filtrów)
- CARSED MIŃSK 525PLN
- ASO PŁOCK 550 PLN
- ASO CIECHANÓW 550 PLN
I tak dwa telefony w Polskę i:
ASO MIELEC 450PLN
ASO ZIELONA GÓRA 450 PLN
Między najdroższym wimarem a najtańszym sinclanem różnica całkiem spora ponad 200 PLN.
SKĄD TAKIE RÓŻNICE??????
To po pierwsze, a po drugie niektórym firmom wręcz zależy, aby przeglądy ich aut były droższe, bo i tak wrzucają sobie w koszty... Czasem płacimy więcej, bo na wejściu dostajemy kawkę, na tarasie z widokiem na serwis jest telewizor, komputer z netem i hot-spot z niezłym transferem.
Zauważ, że im dalej od centrum WWA, tym taniej, przy czym jakość obsługi wcale nie pogarsza się wraz ze wzrostem odległości od Stolycy.
Wimar Modlinska - wylot na Legionowo,
Wimar Centrum - wylot na Pruszków (Michałowice - w sumie nie wiem czemu nazwali jako "CENTRUM"),
Sinclan Zakret - wylot na Lublin,
Najtaniej w Sinclan Grochów - w sumie najbliżej położony centrum (ok 8 km)
majac Forda nie zauwazylem takich wahan... tam cena chyba jest ustalana odgornie przez koncern (np. swojego czasu identyczna cena w Wawie i Lublinie, pozniej przestalem sprawdzac).
To po pierwsze, a po drugie niektórym firmom wręcz zależy, aby przeglądy ich aut były droższe, bo i tak wrzucają sobie w koszty... Czasem płacimy więcej, bo na wejściu dostajemy kawkę, na tarasie z widokiem na serwis jest telewizor, komputer z netem i hot-spot z niezłym transferem.
Zauważ, że im dalej od centrum WWA, tym taniej, przy czym jakość obsługi wcale nie pogarsza się wraz ze wzrostem odległości od Stolycy.
Ja twierdzę im dalej od Wawy tym jakość obsługi się zwiększa, warszawskie aso leją na klienta, a obsługa serwisów jest zenująca.
ze wspomnianym wczesniej Fordem jezdzilem do Wawki (do Lipskiego) i dopiero jak sytuacja losowa zmusila mnie do wizyty w ASO w Lublinie, to docenilem zalety Wawki (po wymianie szyby czolowej w Lublinie otrzymalem uwalony w srodku samochod z twierdzeniem, ze nie maja czasu sprzatac.... niech "chawala Pana", ze szybko zmienili zdanie, bo moja krew siegnela niebezpiecznie temp. wrzenia).
Co serwis to inaczej.. ale tendencja olewcza jest u wiekszosci, rozbestwionych obsluga flot pojazdow (male wymagania, a staly doplyw $)
Hargin, generalnie miałem na myśli stolicę - im dalej, tym taniej (pomijając koszty dojazdu), a przy tym wcale nie gorzej. Kiedyś w Auto Moto był test salonów zlokalizowanych w centrum miasta i poza nim... jak dobrze pamiętam, to w kategorii cena/jakość usług przodowały salony poza większymi miastami.
mariano_z, bo to cena z ich materiałami, kup własną oliwę i filtr i zobaczysz ile taniej będzie.
Tu się w pełni zgodzę... Gdy usłyszałem w ASO, że olej będzie z beczki, to miałem :szeroki_usmiech na twarzy - z beczki, czyli cena hurtowa bez opłaty za opakowanie... jednym słowem musi być taniej. Gdy przyszło do płacenia i oglądania faktury VAT, to okazało się, że w najdroższym sklepie motoryzacyjnym ten sam olej w opakowaniu 4+1l byłby dużo tańszy.
Teraz mam auto na gwarancji, w sumie jestem ciekawy czy ASO podzieli mój entuzjazm, gdy pojawię się na pierwszym przeglądzie z własnym opakowaniem oleju w dłoni, ktoś próbował w ten sposób?
Teraz mam auto na gwarancji, w sumie jestem ciekawy czy ASO podzieli mój entuzjazm, gdy pojawię się na pierwszym przeglądzie z własnym opakowaniem oleju w dłoni, ktoś próbował w ten sposób?
a ktoś nie próbował :?: :szeroki_usmiech
[ Dodano: Sro 23 Lip, 08 00:12 ]
to norma przecie
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Zalali mi Castrola LL powaga nie kituje normalny przeglad ! Kolega tam pracuje powiedzial mi ze jest taka akcja wiec sobie zapodalem i bylem mocno zdziwiony jak mi powiedzieli 210 pln ;]
No faktycznie ceny z kosmosu :shock: Ja ostatnio za przeglad w ASO Skoda Danelczyk zapłaciłem 177 zł ( cena robocizny filtra oleju i przeciwpyłowego) Olej miałem swój (Castrol Edge 0W30) i zapłaciłem za niego 230 zł. takze kompletny pierwszy przegląd mojej O2 wyszedła mnie 407 zł (czesci z robocizną)
Komentarz